ACUPUNCTUUR EN KRUIDENHOMEOPATHIE
KlachtenBehandelingHuisartsTarieven en vergoedingenAfspraakTelefonisch spreekuurContactLinks

HOMEOPATHIE

De grondgedachte van deze aanvullende geneeskunde - het gelijke met het gelijksoortige genezen - is al oud en komt in oude geschriften in India en Griekenland voor. In het begin van de 19e eeuw is het tot zelfstandige geneeswijze ontwikkeld door dr. Samuel Hahnemann.

Uitgangspunt is dat een menselijk organisme zowel mentaal ,emotioneel als fysiek in staat is tot herstel van ziekte. Daarvoor is het nodig de levenskracht of dynamus te helpen als dat herstel niet spontaan plaatsvindt. Om dat te doen wordt een middel gegeven dat van minerale, dierlijke of plantaardige oorsprong kan zijn. Het zijn krachtige middelen die zorgvuldig gekozen worden.

Deze keuze vindt plaats na een uitgebreid vraaggesprek waarin naast de algemene kenmerken van een klacht, de unieke verschijnselen worden bekeken. Unieke verschijnselen verschillen per persoon. Ze bepalen de richting van de behandeling en keuze van het juiste middel.

Het eerste vraaggesprek duurt ten minste anderhalf uur. Bij een acute klacht is sneller handelen nodig en wordt zo mogelijk direct met een middel gestart. Oude of chronische klachten zijn lastiger te behandelen. Ze hebben alle tijd gehad om zich te nestelen in het menselijk lichaam en uiten zich inmiddels in meerdere klachten. Vaak zijn dan meerdere middelen nodig die na elkaar gegeven kunnen worden.