ACUPUNCTUUR EN KRUIDENHOMEOPATHIE
KlachtenBehandelingHuisartsTarieven en vergoedingenAfspraakTelefonisch spreekuurContactLinks

ACUPUNCTUUR EN KRUIDEN

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in het westen een aanvullende geneeskunde genoemd. Het maakt gebruik van een netwerk van meridianen of banen in het lichaam waardoor de levenskracht of qi stroomt en die verbonden zijn met weefsels en organen.

Als de meridianen goed open zijn stroomt de levenskracht ongehinderd. Het lichaam is dan in balans en reageert adequaat op veranderende omstandigheden zoals weer, klimaat, voeding, emoties, lichamelijke belasting enz. Uitwendige factoren zoals extreme weersomstandigheden of gebeurtenissen kunnen verantwoordelijk zijn voor verstoring van de balans. Maar ook de mens zelf kan uit evenwicht zijn door geestelijke, emotionele of fysieke overbelasting. De levenskracht stroomt dan niet goed meer. Weefsels en organen worden onvoldoende gevoed en gaan slechter functioneren: de mens wordt ziek. De eerste gang is naar de huisarts die zelf behandelt of doorverwijst naar een specialist.

Om een goede behandeling te kunnen geven is een gedegen onderzoek nodig. In de Chinese geneeskunde wordt dat gedaan door naar het verhaal te luisteren en goed onderzoek te doen naar hoe de klacht zich uit. Het lichaam vertoont uitwendig verschijnselen die laten zien wat er inwendig plaats vindt. Daarnaast wordt de tong bekeken en de pols gevoeld.

Een eerste gesprek duurt dan ook een tot anderhalf uur. Bij een acute klacht kan dat korter zijn. Bij de behandeling zijn kruiden en voeding geschikt om de weefsels en organen te voeden. Tegelijkertijd kan acupunctuur worden ingezet om de levenskracht te 'sturen' naar een specifiek gebied. Dit gebeurt door naalden te plaatsen op punten op een of meerdere meridianen. De punten worden zo gekozen dat ze elkaar ondersteunen in hun werking waardoor een zeer nauwkeurige en persoonlijke behandeling ontstaat. In het begin wordt een keer per week geprikt tot de klacht duidelijk vermindert. Ook een kruidenrecept sluit zo nauw mogelijk aan bij de kenmerken van de klacht.